## Pre-Algebra Tutorial

*Plan a trip*

#### Intro

This is a practical exercise to improve math skills and get students to think about applying math to problems they will encounter in life.

#### Sample Problem

You just bought your first car and want to visit your girlfriend who lives 50 miles away. You were paid from your part-time job and have 30 dollars. Your car gets 30 miles per gallon. Gas costs $2.20/gal. You also want to treat your girlfriend to a movie for $7.50 and lunch at McDonald’s for $6.25. Do you have enough money?

#### Solution

Total miles: (2 x 50) = 100 miles

miles/gallon:30 miles

total gallons needed: 100 miles divided by 30/mpg=3.3 gallons

cost of gas: 3.3 gallons x $2.20=$7.26

cost of movie: (2 x 7.50)=$15

cost of lunch: (2 x 6.25)=$12.50

Total cost of trip: ($7.26+$15+$12.50)=$34.76

Answer: You’d better come up with another 5 bucks.

Extra credit: What should you always bring with you?

Answer: An empty gas canister.

# About The Author

Reading/Writing Instruction |

I have been doing volunteer tutoring with middle school students in math, reading and social studies for three years in southern Arizona. I have BA in journalism and worked for a stint on a newspaper. Later on I went back to school to be a nurse and worked in that field for three years. I thought ... |